Consiliere psihologică ONLINE pentru studenții Universității Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera (CCOC), oferă studenților săi consiliere psihologică online în contextul  pandemiei COVID-19.
„Frica și anxietatea de boala pot fi copleșitoare, îmbracând diverse forme, de la anxietate ușoară, medie, generalizată, ipohondrie și pâna la atacuri de panică. De aceea, pe lângă recomandarile medicale și ajutor logistic, este nevoie și de sprijin emoțional: de atenție la propria persoană dar și la cei din jur, acceptare, întelegere și de asigurarea suportului specializat în cazul persoanelor cu predispoziție anxioasă. Prin deschiderea liniei de ajutor dorim să venim în întampinarea acestei nevoi și să asigurăm psihoeducație și suport în situațiile de anxietate și atac de panică”, e de părere  Andreea Fenci, psihologul  Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră.
În acest sens, psihologii CCOC stau la dispoziția studenților care simt că au nevoie de consiliere atât pentru situația descrisă mai sus, cât și în general pentru alte situații problematice  cu care se confruntă în viața de zi cu zi și pentru care au nevoie de un sprijin .


Consiliere psihologică

          În cadrul ședințelor de consiliere psihologică  psihologul colaborează cu studenții și  cu adolescenții, ajutându-i să înțeleagă mai bine și să depășească diferite probleme emoționale, comportamentale, de adaptare la situații stresante, promovând totodată dezvoltarea lor personală , precum și îmbunătățirea relațiilor și a funcționării sociale. Prin ședințe de consiliere psihologică, tinerii sunt îndrumați fie îndrumați în luarea deciziilor legate de relațiile interpersonale (sociale, familie și muncă), dar și ca suport, asistență pentru luarea sau planificarea carierei.
Scopul consilierii psihologice este acela de autocunoaștere și autodescoperirea propriului potențial; asumarea deciziilor luate; acceptarea, atât de sine, cât și a celorlalți; îmbunătățirea stării de sănătate; identificarea tipului de temperament pe care au, dar și a personalității tale.

         
     Consilierea psihologică nu urmărește patologia psihologică în sine, ci orice suferință sau criză personală, depresie, anxietate, atacuri de panică, fobii  . Se poate realiza individual, sau la nivel de grup sau familie.

Consilierea psihologică este recomandată studenților, adolecenților care:
•    Întampină dificultăți de adaptare școlară (probleme de relaționare cu ceilalți, randament școlar scăzut, absenteism etc.)
•    Se confruntă cu diferite stări negative (anxietate, stres, instabilitate emoțională, tristețe, iritabilitate, irascibilitate, sentimente de vinovăție, etc.)
•    Se află într-o situatie dificilă, cum este: divorțul părinților, decesul unei persoane semnificative, adaptarea la un nou mediu, stare de boală, etc.
•    Adoptă comportamente de risc, cum ar fi agresivitate, consum de droguri/alcool/tutun,
•    Se află într-o perioadă în care este nevoie să-si clarifice opțiunea pentru o anumită școală sau profesie.
•    Doresc să se dezvolte pe plan personal, să aibă mai multă încredere în propria persoană, să își cunoască propriile calități și resurse, dar și limitele personale, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare cu ceilalți.

•    Suport asistență pentru rezolvarea sarcinilor,
•    Rezolvarea unor crize existențiale,
•    Stabilirea unor scopuri în viață,
•    Rezolvarea de conflicte ce apar în mediul școlar sau care influentează rezultatele scolare.
Ramuri ale consilierii psihologice pot fi consilierea educatională și consilierea în carieră.


Consilierea educațională
      Se referă la relația interumană de asistență și suport dintr-o persoană specializată în consiliere educațională pentru tineri , având ca scop dezvoltarea personală a acestuia. Consilierul educațional ajută în conștientizarea propriilor interese și sisteme de valori, autocunoașterea, capacitatea personală de a face față problemelor, reducerea anxietății înaintea sesiunii, reducerea abandonului școlar.Evaluare aptitudinală
Prin evaluarea aptitudinală, tinerii își descoperă potențialul și înțeleg  importanța dezvoltării capacităților specifice  pentru alegerea viitoarei cariere socioprofesionale și de viață, după ieșirea de pe băncile școlii.